در این مقاله میخواهیم به بررسی انواع کارت حافظه و تفاوت آنها بپردازیم. انجمن SD، کارت حافظه را به عنوان حافظه غیرفرار قابل حمل دسته بندی کرده و سه نوع و اندازه را برای آن تعریف میکند که شامل حافظه فول سایز، حافظه میکرو و حافظه مینی میشود. امروزه به طور کلی تنها از دو کارت حافظه SD استفاده میشود که شامل فول سایز و میکرو میباشد.
انواع کارت حافظه:
به طور کلی انواع کارت حافظهای که در بازار موجود است 3 نوع رایج دارد که عبارتند از:
- میکرو اس دی (microSD)
- اس دی (SD)
- سی اف (CF)
هر کدوام از این انواع کارت حافظه کارایی و موارد مصرف مخصوص به خود را دارند. به عنوان مثال کارت حافظه میکرو اس ذی بیشتر در موبایل ها مورد استفاده قرار میگیرد و مموریهای SD و CF در دوربینهای دیجیتال عکاسی و فیلمبرداری.
حافظه Micro SD در آسیا به عنوان TF یا Trans Flash Card نام برده میشوند. کارت حافظه Mini SD بعدها جایگرین کارتهای حافظه میکرو شدند. ابعاد فیزیکی هر سه کارت به ترتیب زیر آمده است:
- کارت حافظه اس دی = 32×24 میلیمتر
- کارت حافظه سی اف = 36.4 × 42.8 میلیمتر
- کارت حافظه میکرو = 15×11 میلیمتر
حافظه فول سایز (SD و CF) در دستگاههای بزرگتر مانند دوربینهای DSLR و دوربینهای فیلمبرداری بزرگتر استفاده میشوند در حالی که کارتهای حافظه Micro SD در دستگاههایی مانند گوشیهای هوشمند، تبلتها، MP3 پلیرهای قابل حمل و سایر دستگاههای الکترونیکی قابل حمل استفاده میشود.
انجمن رسمی کارت حافظه SD، یک دسته دیگر را که قابلیت محافظت از محتوا را ارائه میدادند را اضافه کرد که این قابلیت، کارتهای حافظه SD را قادر میسازد تا به عنوان حافظههایی که از محتوا، صدا، فیم و کتابها محفاظت میکنند شناخته شوند. همچنین این انجمن استانداردهای SD را به دستههای ورودی/ خروجی (I/O) دسته بندی میکند. SDIO برای رنجی از دستگاههایی که دارای قابلیتهای دوربین، موقعیتیاب و سرویس اینترنتی بودند توسعه داده شدند.
مقایسه مموری کارتهای اس دی (SDHC و SDXC)
ابتدا اجازه دهید کمی با سر واژهی SDHC که مخفف Secure digital high capacity و SDXC که مخفف Secure digital extended capacity میباشد آشنا شویم. هر کدام از این مموری ها ظرفیت حافظه متفاوتی را ارائه میدهند.
انواع کارت حافظه SD:
- کارتهای SD استاندارد با استفاده از سیستم فایل FAT 12 و 16 حداکثر ظرفیت حافظه 2 گیگابایت را ارائه میدهند.
- کارت SDHC استاندارد با استفاده از سیستم فایل Fat32 ظرفیت 2 تا 32 گیگابایت را ارائه میدهند.
- کارت SDXC استاندارد با استفاده از سیستم فایل exFAT حداکثر ظرفیت 32 گیگابایت تا 2 ترابایت را ارائه میدهند.
سرعت مموری کارت حافظه
هر SD یا Micro SD دارای یک رتبهبندی سرعت است. کلاسهای بالاتر سطح بالاتر از سرعت نوشتن و خواندن را ارائه میدهد و اجازه میدهد تا فایلها سریعتر در کارت نوشته شوند. کارتهای حافظه براساس حداقل سرعت خواندن و نوشتن، برحسب مگابایت در ثانیه به کلاسهای زیر دستهبندی میشوند:
- Class 2 – 2MB/s
- Class 4 – 4MB/s
- Class 6 – 6MB/s
- Class 10 – 10MB/s
به عنوان مثال برای ضبط ویدیو کلاس 2 کافی است در حالی که کلاس 4 و کلاس 6 ضبط یا فیلمبرداری HD را پشتیبانی میکنند. این کلاس بندی روی بدنه کارت با اعدادی که در داخل دایره قرار گرفته است نشان داده میشود.
بعد از دسته بندی کلاس 10، دستهبندیهای بیشتر کمی مشکل شد. یک استاندارد اضافی به نام UHS معرفی شد که به کارتها اجازه می داد تا به سرعت بالاتر برسند. در اینجا ما یک سیستم مشابه (کلاس UHS یا فقط U1 یا U-I) را مشاهده میکنیم که در حداقل میزان عملکرد خود دارای سرعت نوشتن 10 مگابایت در ثانیه است در حالی که UHS کلاس 3 یا U3 دارای سرعت 30 مگابایت در ثانیه است. UHS کلاس 3 یا III از ضیط فیلم 4K پشتیبانی میکند. کلاس سرعت UHS روی کارت حافظه با عددهایی که در داخل U انگلیسی نوشته شده است نمایش داده میشود.
کلاس 10 و HUS کلاس 1 دارای سرعت مشابه هم (10 مگابایت در ثانیه) هستند. بنابراین بعضی از اوقات شما کارتهایی را میبینید که تحت عنوان هر دوی کلاس 10 و UHS-1 برچسب خوردهاند.
اگر شما دارای یک دوربین اکشن مانند GoPro یا EvoDX هستید که از قابلیت ضبط 4K,HD و 1080p پشتیبانی میکنند واقعا نیاز است که در مورد خرید حافظه UHS-3/III که بهترین عملکرد نوشتن را در اختیار شما قرار میدهد فکر کنید.
برخی از دوربینهای اکشن ارزانتر، عملیات ضیط کردن را بافر خواهند کرد که در کارتهای حافظه با سرعت پایینتر ناکارآمد است. جدیدترین دوربینهای Digital SLR (مخصوصا آنهایی که از مدهای sport, multi-frame یا burst-mode پشتیبانی میکنند) که به صورت همزمان چند تصویر را به ثبت میرسانند نیاز به کارت حافظه سریعتر دارند تا به مرور سریعتر عکسها کمک کند.
سازگاری کارتهای حافظه
اکثر دستگاهها مثل دوربینها، گوشیها، رم ریدرها به طور کلی با انواع کارت حافظه های قدیمی کار خواهند کرد اما کارتهای حافظه جدیدتر با کلاس و سرعت بالاتر ممکن است که در دستگاههای قدیمی کار نکنند و شما باید قبل از خرید کارت حافظه سازگای آن را با دستگاهتان بررسی کنید.
بهترین مثال از محدودیت حافظه جدید در دستگاههای قدیمی این است که دستگاه شما ممکن است نتواند حافظه فول سایز یا فایل سیستم حافظه را بخواند. همچنین حافظه فول سایز و حافظه میکرو نمیتوانند با دستگاههایی که به صورت اختصاصی برای کارتهای حافظه کوچکتر ساخته شدهاند کار کنند اما میتوان کارتهای حافظه کوچکتر را در داخل مبدلهای مخصوص که اصطلاحا آداپتور گفته میشود قرار داد و از آنها استفاده کرد.
مورد دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که حتی اگر کارت جدیدتر U3 یا U1 توسط دستگاههای قدیمیتر خوانده شود، دستگاه شما ممکن است نتواند از استاندارد جدیدتر UHS-1 پشتیبانی کند که منجر به سرعت کندتر در حین استفاده از کارتهای U1 و U3 میشود.
سوکت تبدیل یا همان آداپتورهای کارت حافظه
حافظه مینی و میکرو میتوانند در داخل آداپتور قرار گیرند و به یک حافظه فول سایز تبدیل شوند و از آنها در دستگاههایی که برای حافظه فول سایز طراحی شدهاند استفاده کرد. این آداپتورها در هنگام استفاده از یک کارت حافظه در چند دستگاه (مانند گوشی یا دوربین دیجیتالی) کاملا مفید واقع میشود.
استفاده از آداپتور حافظه فول سایز با حافظه مینی و میکرو این اجازه را میدهد که توسط رم ریدرهای اکسترنال و داخلی (مانند مواردی که در لپ تاپها و کامپیوترهای دسکتاپ وجود دارد) خوانده شوند.
سرعت باس انواع کارت حافظه (Bus)
سرعت باس حافظه به صورت پیش فرض 12.5 مگابایت در ثانیه است که توسط SD Ver1.0 پشتیبانی میشود و در SD Ver1.1 این سرعت به 25 مگابایت در ثانیه میرسد. قابلیت عملکرد بالای آن برای عکس برداری پشت سر هم نیاز به حافظه با سرعت نوشتن بالاتر دارد که انجمن SD رابطهای باس سرعت بالاتر را برای انواع کارت حافظه SDHC و SDXC تعریف میکند که UHS-I, UHS-II و UHS-III نامیده میشود. در جدول زیر رابط کاربری باس، نوع کارت و سرعت باس آورده شده است.
Bus Interface | Card Type | Bus Speed | Spec Version |
Default Speed | SD, SDHC and SDXC | 12.5MB/s | 1.01 |
High Speed | SD, SDHC and SDXC | 25MB/s | 1.10 |
UHS-I | SDHC and SDXC | 50MB/s (SDR50, DDR50) 104MB/s (SDR104) | 3.01 |
UHS-II | SDHC and SDXC | 156MB/s Full Duplex 312MB/s Half Duplex | 4.00 |
UHS-III | SDHC and SDXC | 312MB/s Full Duplex 624MB/s Full Duplex | 6.00 |
در انتها اگر شما هم نکته و اطلاعاتی دارید درباره انواع کارت حافظه و مقایسه کارت حافظهها با هم خوشحال میشویم در قسمت نظرات ما را یاری کنید.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید
میانگین امتیاز 5 / 5. میزان امتیاز 1
اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهد
No comment yet, add your voice below!